Ob koncu šolskega leta

Italija

Italija je dežela paralelnih svetov, v kateri razlika med medijsko in pravo resničnostjo še nikoli ni bila tako velika. Virtualni svet, ki ga prikazujejo televizije in časopisi, nima z resničnim svetom Italijanov skoraj nobene zveze več, prikazuje državo, ki je Italijani v svojem vsakdanu ne poznajo.

Politiki in mediji govorijo o elektronskih knjigah za učence in dijake, ki bodo kmalu obvezne po zakonu, medtem ko je polovica italijanskih šol nevarnih, ker niso zgrajene po pravilih protipotresne gradnje ali ker še niso odstranili azbestnih materialov ali ker so poslopja tako dotrajana, da se lahko podrejo sama od sebe.

 

Politiki in mediji govorijo o elektronski tablici za vsakega dijaka in učenca, medtem ko ti nimajo ne toaletnega papirja ne mila ne papirnatih brisač, ki jim jih morajo sproti kupovati starši. Govorijo o elektronskih šolskih tablah, medtem ko učitelji še vedno delijo fotokopije učne snovi, denar za kopije in papir pa prispevajo starši.

Politiki in mediji govorijo o digitalizaciji javne uprave, medtem ko čakaš na prvo položnico za elektriko pri energetskem velikanu Eni, h kateremu si prestopil, več kot leto dni, ker zaostajajo s fakturiranjem.

Ko politiki in mediji govorijo o gospodarski korupciji in davčni utaji, so podjetniki na splošno pošteni, med njimi je le nekaj gnilih jabolk, ko govorijo o visokih stroških politike, je politika na splošno poštena, vmes so le nekatera gnila jabolka, ko govorijo o sivi ekonomiji, so trgovci večinoma pošteni in trdo delajo, le nekaj je gnilih jabolk, ki služijo na črno.

Italijanski vsakdan je kot džungla, v kateri se moraš nenehno ozirati čez rame. Ko sem klicala servis, ker se je v stanovanju pokvaril interfon, je serviser že prišel z novim aparatom za 300 evrov pod roko. Starega še odprl ni, češ da je to zapletena elektronika, s katero, ko se enkrat pokvari, nimaš več kaj. Sem rekla, hvala, bom razmislila. Potem se je vrnil moški pri hiši. Odprl je škatlo z izvijačem, snel pokrov in znova nataknil zatič od slušalke, ki se je snel.

 

Fotografija: pixabay.com


To spletno mesto uporablja piškotke, da z njimi lažje zagotavlja storitve, prilagaja oglase in analizira promet. Če uporabljate to spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

To spletno mesto uporablja piškotke, da z njimi lažje zagotavlja storitve, prilagaja oglase in analizira promet. Če nadaljujete z uporabo tega spletnega mesta, ali kliknete Sprejmem, se strinjate z uporbo piškotkov.

Zapri