Po papeževem pogovoru z novinarji na letalu med vračanjem iz Brazilije

Italija
Papez Francisek

Ali je pri Frančiškovi revoluciji kdo zamešal podobo z vsebino?

Pri novem papežu gre namreč predvsem za prelomnico v komunikaciji Svetega sedeža in njegovega najvišjega predstavnika z javnostjo, katoliško in laično.

Ta sprememba je posledica Frančiškovega značaja. Odprt, duhovit, odkrito čuteč človek, človek, ki je bil celo življenje med ljudmi: kot jezuitski profesor, kot duhovnik, kot škof. In ki nam je dal jasno vedeti, da se zdaj, ko je papež, ne bo spremenil. To so dobro vedeli tudi tisti, ki so ga izvolili.

Povsem druga stvar pa je cerkvena doktrina; tu ima Frančišek povsem enaka stališča kot njegova predhodnika. Kar so dobro vedeli tudi tisti, ki so ga izvolili.

Ženske duhovnice? Cerkev je proti, ta vrata so zaprta, je zatrdil. Zakaj v Braziliji ni govoril o splavu in porokah med istospolnimi, so ga vprašali; ker so ta stališča Cerkve znana, je odgovoril.

Ostro je zavrnil možnost legalizacije trgovine z mamili in to na celini, ki jo razjeda narkokriminal.

Če papež nasprotuje diskriminaciji istospolnih v družbi, če jih ne želi obsojati, če jih imenuje brate, če uporabi besedo gej, je to novost v komunikaciji, pri vsebini so stališča znana: homoseksualna razmerja so za Cerkev greh, družina pa lahko temelji le na zvezi med moškim in žensko.

Tudi veliko poudarjanje socialne pravičnosti je del osebnosti tega papeža. Wojtila in Ratzinger sta bila Evropejca, v Evropi kljub socialnim stiskam globoke revščine, ki bi segala čez generacije, ne poznamo več.

Wojtila je bil papež izza železne zaveze, ki so ga kardinali izvolili v hladni vojni, Ratzinger je bil njegova dolgoletna desna roka, papež teološke izjemnosti, ki so ga kardinali izvolili, da bi ublažil prehod, nadaljeval nauk, a tudi počistil za velikim Poljakom, ki mu je v zadnjih letih življenja dvor ušel iz rok.

Frančišek je papež ubogih. Ker prihaja s celine, iz države, iz mesta, kjer je ekstremna revščina na dosegu roke. Ker ve, kako izgleda, in ker se zaveda, kako nerazumljivo je, da še lahko obstaja tik ob svetu blagostanja.

Da se papež zavzema za reformo kurije in reformo vatikanske banke prav tako ni nobeno presenečenje. To so glasno zahtevali kardinali na srečanjih pred konklavom; po škandalu Vatileaks je bilo vsem jasno, da je treba vatikansko administracijo in birokracijo, ki sta pod Janezom Pavlom drugim postali neobvladljivi in samozadostni, reformirati. Tudi kardinal Bergoglio je dobro vedel, koliko stopnic, predsob in korakov potrebujeta celo nadškof in kardinal, da prideta do kurijskih vrhov.

Kako razmišlja in kako komunicira Frančišek, pokaže odgovor na vprašanje, kdaj bo slovesnost ob razglasitvi Janeza Pavla drugega za svetnika. Zagotovo ne 8. decembra, kot je bilo sprva načrtovano, je dejal, številni Poljaki, ki so revni, bodo v Rim prišli z avtobusi, a takrat je mraz in ceste so lahko poledenele.

 

Fotografije: pixabay.com


To spletno mesto uporablja piškotke, da z njimi lažje zagotavlja storitve, prilagaja oglase in analizira promet. Če uporabljate to spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

To spletno mesto uporablja piškotke, da z njimi lažje zagotavlja storitve, prilagaja oglase in analizira promet. Če nadaljujete z uporabo tega spletnega mesta, ali kliknete Sprejmem, se strinjate z uporbo piškotkov.

Zapri