...

Globus: Severna in Južna Koreja, politične strategije za kuliso Olimpijskih iger

Prispevki
olimpijsko zlato

V teh dneh številni spremljate olimpijske igre. Tokrat na razdeljenem Korejskem polotoku že drugič v zgodovini. Po poletnih, pred tridesetimi leti v Seulu, Južna Koreja zdaj v Pjongjangu gosti še zimske olimpijske igre.

In skoraj toliko kot z dosežki športnikov s mediji ukvarjamo s političnimi igrami iz ozadja. Severna Koreja je na igre poslala 400-člansko delegacijo. V njej so športniki, umetniki, glasbeniki in celo navijačice z usklajeno navijaško koreografijo, ki spominja na neke druge čase. Čeprav so Severnokorejski obiskovalci močno zastraženi, stikov z novinarji in domačini pa tko rekoč nimajo, je za marsikaterega Južnega Korejca to prvo srečanje z rojaki s Severa.

Anže Bašelj, ki trenutno spremlja olimpijske igre v živo iz Pjongjanga, je v intervjuju spregovoril o športni diplomaciji. Zanimalo me je, kaj od iger pričakujejo v obeh Korejah in kako se kaže merjenje moči med velesilami, na primer med ZDA in Kitajsko. Nina Rozman je, tudi s pomočjo novinarskega gradiva dolgoletne zunanje politične novinarke TV Slovenija in ene naših najuglednejših poznavalk Azije Blanke Doberšek, pripravila pregled polpretekle zgodovina Korejcev, ki je polna krvi in bolečine. Prispevek Dejana Štamflja je spregovoril o ponovnem jedrskem oboroževanju ZDA in militarizacija Azije. Dr. Igor Rogelja, profesor na Londonski Univerzi King’s Collage in strokovnjak za vzhodnoazijska vprašanja, je komentiral prizadevanja o razorožitvi Severne Koreje, možnostih za mirno reševanje konflikta in vplivu Kitajske. Z Ahmetom Kasimom Hanom, profesorjem za strateške študije na Univerzi v Kadir Has v Carigradu, pa se je Karmen Švegl pogovarjala o kitajskih interesih v Pakistanu in Osrednji Aziji.

globus

Voditeljica Mojca Širok.

VIR: rtvslo.si


To spletno mesto uporablja piškotke, da z njimi lažje zagotavlja storitve, prilagaja oglase in analizira promet. Če uporabljate to spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

To spletno mesto uporablja piškotke, da z njimi lažje zagotavlja storitve, prilagaja oglase in analizira promet. Če nadaljujete z uporabo tega spletnega mesta, ali kliknete Sprejmem, se strinjate z uporbo piškotkov.

Zapri

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.