...

Globus: Riccardo Illy in Italija pred volitvami

Prispevki

V Globusu intervju z Riccardom Illyjem in o Italiji pred volitvami.

Kje je danes Italija? Več kot četrt stoletja po tem, ko se ji je ves političen sistem, ki je državi vladal po drugi svetovni vojni, sesul v korupcijskih škandalih? Vodila jo je leva sredina, ki jo je uspel dvakrat na oblast pripeljati Romano Prodi s svojo veliko koalicijo Oljka, ki je obsegla vse od nekdanjih komunistov do nekdanjih krščanskih demokratov. In vodil jo je Silvio Berlusconi, premožni podjetnik in lastnik medijskega imperija, ki ga je leta 2011 odnesla dolžniška kriza, dve leti pozneje pa je moral po sodbi zaradi davčne utaje politiko zapustiti. Pred petimi leti je z velikim uspehom na volitvah karte levici in desnici zmešalo Gibanje petih zvezd, ki hoče drugačno politiko in odklanja zavezništva s starimi strankami. Izmenjali so se trije premieri, zdaj pa so Italijani spet pred volitvami.

Rimski dopisnik Janko Petrovec se je sprehodil med italijanskimi volivci in poizvedel, kakšne težave imajo in koga bodo volili. Prispevek Petra Marc je analiziral, kdo sploh so kandidati, ki lahko računajo na poslanska mesta. Politika ponuja mlade, nove obraze, a pravi magnet za volivce je še vedno medijski mogotec Silvio Berlusconi.

V ekskluzivnem pogovoru za Globus se nam je pridružil tržaški podjetnik in politik Riccardo Illy. V politiko je vstopil pred 25 leti, ko je postal župan Trsta in spremenil dušo mesta. Nato je bil poslanec in guverner dežele Furlanije Julijske krajine. Po volilnem porazu leta 2008 pa se je Riccardo Illy umaknil iz politike. Zdaj spet kandidira znova. Izvedeli smo zakaj, pa tudi kakšne so prioritete njegovega političnega programa in kaj si misli o volilnih obljubah Silvia Berlusconija.

Voditeljica Mojca Širok.

VIR: rtvslo.si


To spletno mesto uporablja piškotke, da z njimi lažje zagotavlja storitve, prilagaja oglase in analizira promet. Če uporabljate to spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Več informacij

To spletno mesto uporablja piškotke, da z njimi lažje zagotavlja storitve, prilagaja oglase in analizira promet. Če nadaljujete z uporabo tega spletnega mesta, ali kliknete Sprejmem, se strinjate z uporbo piškotkov.

Zapri

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.